Как си купих Ауди А4, 1.9 TDI, 110 конски сили


ACURA

Audi A4

Audi A4

Както казва Краси (шефа на сервиза, който вече ме обслужва) – „… ще ти избера „КОЛА“ – и ми избра кола – Ауди А4.

Жена ми кръсти колата „Кашчей безсмъртни“, защото имала пра-историческа линия. Звучи ми добре – нещо като корав звяр (така го нарече и приятеля ми от Казашко  Василий).

При условие, че бях се спрял на Fiat Punto – Ауди А4 е коренно, различен звяр: твърда, но не лигава возия, двигател, който ако не е на предавка – се съпротивлява, че съм го оставил без работа….

Колата има един недостатък – много върви 🙂 Като я свалиха от автовоза  и подкарах я угасих три пъти – пускам съединителя, а тя отскача и угасва…. не бях свикнал с демаража….

Краси (консултанта по покупката) и така познат в авто-средите като Красьо Тасманиеца докато я купувахме отсече: „Ще береш много ядове с тая кола – много върви :)“

Ето и хронологията: Когато се изправих срещу Краси (препоръчан от приятеля ми Мариан) – чух следната реплика: „Как ще те навирам в Пунтото?“ – по телефона му обясних, че съм си харесал Фиат Пунто и го моля за експертна оценка. Отидохме до авто-къщата, в която бях харесал пунтото. Беше затворена :), но Краси ме попита коя е колата и след като я посочих – след 3 секунди заяви: Удряна е!!! Сега, след няколко седмици няма как да знам дали е била удряна, но не съжалявам 🙂 Краси заяви, че ще ми избере КОЛА и го направи 🙂

Сподели, че имало едно Ауди А4 и с ремонта на предницата ще стъпи на 3800 лв. и аз влязох в нета да видя що за модел е. Влюбих се от първия миг…страхотна кола….Оказа се, че колата вече е продадена…

Звъннах му и ми казах: „Ауди А4 е колата“!

След няколко дни ми звънна по телефона: „Намерих ти колата – Ауди А4 – 5200 лв.“ Казах му, че имам 4000 и след 10 минути цената беше 4600 лв. Влязох в българските портали за коли за да видя нещо подобно. Намерих едно Ауди А4, 1.9 TDI, 110 коня, червено – както ми каза Краси. На другия ден след покупката си пуснах компа, браузера зареди автоматично последните сайтове, в които съм ровил и се отвори точно страницата с червеното Ауди А4 от предния ден – ако щете вярвайте – гледал съм колата, която вече бях купил – познах авто-къщата, от която бяхме купили колата и самата нея 🙂 – съдба….

Регистрацията ми ковства 25о лв.: 150 лв. държавни такси, 50 лв. еко-такса (направиха ми я в авто-къщата, иначе е 100 лв.), 50 лв. дадох на едни момчета, които имат офис до КАТ Варна и ти помагат в регистрацията. Всеки от тях вкарва по няколко коли за регистрация, ходи по гишетата, помага при прегледа на колата – с две думи без тях нямаше как да вляза в 12:30 ч. и да приключа с поставянето на номерата в 17 часа. Това са едни от петдесетте лева, които дадох с удоволствие :). Да не забравя – тия момчета правят всичко без ваше присъствие ако им направите нотариално, заверено пълномощно, иначе подобно на мен – лично трябва да стоите в колата и да я придвижвате.

Иначе ако сами регистрирате колата:
1.  Нареждате се на опашка за номер
2. Изчаквате реда
3. Влизате на канал за преглед на колата
4. Гледат всичко – фарове, двигател, номер на рамата и на двигателя
5. След прегледа се нареждате на едно гише и там ви приемат документите
6. Чакате около 40 минути документите да бъдат придвижени за номера
7. Викат ви на едно гише и получавате талона за номерата
8. След още около 30-40 минути изкарват номерата на колата и се нареждате за да ви ги сложат
9. Отнема само около 5 часа, а ако не бяха тия момчета – може и няколко дни 🙂

Ремъци, масло, филтри:

Понеже колата е внос от Италия, а там думата поддръжка я няма като понятие :), вкарах колата в сервиза и за 480 лв. ми смениха всички ремъци, ролки, филтри, масло, антифриз.

Честа практика е по време на транспорта от Италия – да изчезват CD ченджъри, крушки – особено ксеноните както е в моя случай. Навигационния панел също се е заключил и се наложи разблокиране, нов акумулатор, зимни гуми и следва каране 🙂

620 лв. 4 джанти втора употреба (4 x 20 лв.) и 4 зимни гуми FULDA

177 лв. с ДДС за нов акумулатор

20 лв. – април 2012: смяна на зимните с летните гуми – летните ми гуми стоят на алуминиевите джанти и просто размениха зимните с летните.

120 лв. – април 2012: регулярна смяна масло, филтри при изминати 10 000 км.

очаква ме и смяна на някакъв тампон в ходовата част (дясното колело потропва), но не е каре….ще ви държа в течение.

1200 лв. – май 2012 смяна на носачите на предницата – 12 броя общо на двете колела (сега вече ме изядоха за скъпите части на Ауди А4)  🙂 Все пак колата е на 175 000 км., а тия алуминиеви носачи не подлежат на ремонт. Дори да се подмени единия, съвсем скоро следва и другия. Избрах да сложа оригинални и сега колата вози като нова.

100 лв. за четири нови накладки – май 2012.

 

Разход на гориво – градско:

На 22 юни 2012 засякох разхода градско + климатроник: 6.8 л. на 100 км. (100 км. градско ми струват 17 лв, 1 км. = 0.17 лв.)


Поръчка на Ауди:

Говорих с Краси днес: Някой ако иска да купува Ауди или друга кола, да пише коментар, какво тъси и до колко пари. Краси има хора из цяла Европа. Ще изпратят снимки и в момента, в който изберете кола, внасяте 500-1000 лв. и колата се доставя със съответните гаранции. Като пристигне – плащате остатъка от парите.

Данъка на колата в Местни данъци и такси Варна:
150 лв. данък за 2012 г.
Имайте предвид, че в София данъка е два пъти по-нисък, а в Пловдив – три пъти по-нисък
Във Варна данъкът е висок, защото ние не караме по улиците, а летим над тях за да не си разбиваме колите и така практически ние запазваме асфалта и затова ни глобяват – като не разваляме улиците – няма ремонти. Няма ли ремонти – няма пари по джобовете. Айде сега един висок данък на тарикатите дето караме над улиците….

Претапициране на тавана:
Септември 2012 се наложи да инвестирам 120 лв. в претапициране на тавана. Платът увисна и ми опираше на главата докато карам, траях го само няколко дена :). В цената влезе освен материала и труда. Стана за половин ден. После една седмица като спирах пред офиса – отварях вртите и багажника да се измирисва лепилото.
Иначе стана все едно е излязла от завода – тавана беше изпънат като оригиналния.
Пича, който ми свърши работа е от Варна – ако желаете координати – пишете като коментар и аз ще получа имейл и ще ви върна координатите.

140 лв. – смяна масло, филтри – октомври 2012

200 лв. – ремонт горивна помпа – октомври 2012

3177 лв. за части, ремонти от купуването на колата до ноември 2012 (227 лв. на месец…)

2013:

250 лв. Смяна масло, филтри – юли 2013

100 лв. ремонт предна броня – юли 2013

300 лв. – подмяна маркучи спирачки, заден спирачен апарат за ръчната спирачка (50 лв. втора употреба), тръбата за отвеждане на картерните газове (30 лв. втора употреба)

Пълен комплект алуминиеви носачи Ауди А4

Пълен комплект алуминиеви носачи Ауди А4

Промоция от моят приятел Краси за смяна на пълен комплект носачи за Ауди А4:

Приятели, моят сервизен Краси, който ми избра Ауди-то и, който го поддържа 🙂 намери носачи, за които се изръсих 1000 лв. наполовина….

Офертата е следната:

Сменя ви пълния комплект алуминиеви носачи, чисто нови – носачи + монтаж: 599 лв.

Промоцията всъщност е постоянна 🙂

Сервизът му е във Варна, така че ако не сте от Варна, ще го помоля да ви изпрати носачите по Еконт. Ако ги получите в офис на Еконт и предплатите по банков път – 499 лв. – доставката е от него.

Който е на зор – да пише коментар, имейла го виждам само аз.

обадете се!
©® Xentia, xDepo